Gisteren en vandaag heb ik twee soorten ransomware van computers verwijderd. Ransomware is een soort virus dat al je documenten en plaatjes versleuteld. Je kunt die documenten en plaatjes niet meer openen. Ransomware versleuteld ook de bestanden over het netwerk. Dus, als je met een server werkt en je krijgt het virus op je computer dan versleuteld het ook bestanden op die server. En met een beetje pech ook bestanden op je back-up. Wij raden dan ook aan om meerdere back-up-apparaten (meestal usb disks) te gebruiken en die steeds om en om los te koppelen van het netwerk of de computer. Worden de bestanden dan versleuteld op de back-up dan is er altijd een back-up die nog in orde is.

Je kunt wel betalen aan de criminelen die deze programma’s maken, met een beetje geluk krijg je dan de code om je documenten weer te kunnen openen.┬á Zelfs de FBI raad aan om te betalen als je de bestanden echt weer wilt hebben.

Nou heeft niemand natuurlijk zin om te betalen voor z’n eigen documenten en ik kan dan alleen maar aanraden om een goede virusscanner te nemen en goed te backuppen.

En mocht het dan toch nog fout gaan dan staan wij voor u klaar. Niet om de bestanden te herstellen (of u moet willen betalen), maar om de computer te herstellen en het ransomware te verwijderen.

Update: Deze week heb ik 4 ransomware problemen moeten oplossen.
locky ransomware