U heeft nog wel eens dat de stroom uitvalt of de hoogte van de spanning is niet stabiel? Dan kunt u eens gaan denken aan een UPS. Een UPS is een apparaat met een accu erin die ervoor zorgt dat er spanning op uw apparaten blijft staan, ook al valt de netspanning tijdelijk weg.
Opkomen spanning na uitval
Als de netspanning wegvalt of een korte dip heeft dan kan het goed zijn dat uw apparaat daarna niet meer werkt. Bij zo’n spanningsuitval kan de voeding van uw apparaat defect gaan. Dat hoeft nog niet eens te zijn als de spanning wegvalt, maar gebeurt vaker als de spanning weer opkomt. De meeste mensen laten hun apparaten aanstaan, bewust of onbewust (misschien zijn ze niet eens op kantoor of thuis als de spanning uitvalt) en als de spanning dan weer opkomt kan het zijn dat die meerdere keren weer instort omdat er zoveel stroom geleverd moet worden omdat er nog zoveel apparaten aanstaan en omdat veel apparaten meer stroom gebruiken bij aanzetten. En dat punt, als de spanning weer opkomt en dan weer instort is voor veel apparaten funest. Je kunt dan ook het beste uw apparaten uitzetten bij een spanningsuitval. Of beter nog, de stekker eruit halen.
Servers
Uw computer kan natuurlijk defect raken, maar wat te denken van een server? Op het moment van stroomuitval was hij misschien net gegevens aan het wegschrijven naar zijn harddisks of SSD’s en dat wordt opeens gestopt. Oftewel, wat er geschreven werd gaat niet goed. Als dat een document is kan het zijn dat u weer helemaal overnieuw kunt beginnen, maar als dat een database is kan het zijn dat de database niet meer in orde is. Dat wordt dan de laatste backup terugzetten, maar dan mist u natuurlijk de gegevens die zijn ingegeven sinds de backup gemaakt is. Of als het uw Exchange database is (waar uw e-mail en andere gegevens van Outlook in staan) bent u dus opeens de e-mailtjes kwijt tot de laatste backup. Allemaal een groot probleem en dat is eenvoudig te voorkomen.
UPS
U kunt een UPS aansluiten op uw server. Op uw kantoorcomputer natuurlijk ook, maar dat wordt uit kostenoverwegingen meestal niet gedaan. Bij uw server is het heel belangrijk zoals ik hierboven al schreef. Maar wat moet dat dan voor UPS zijn? Ten eerste raad ik aan om een degelijk merk te nemen, een merk waarbij u ervan uit kunt gaan dat er een goede kwaliteit accu in zit. APC is bijvoorbeeld zo’n merk. Daarnaast moet de UPS niet te klein zijn, hij moet een voldoende lange stroomuitval kunnen overbruggen, hier kom ik straks op terug. Daarnaast zijn er, zeg maar, tafelmodellen, maar ook 19″ rack modellen. Heeft u uw server in een 19″ rack staan dan is het misschien het mooist om uw UPS ook 19″ te nemen. En dan is er nog de vraag, moet het een back-ups of een smart-ups zijn? ook daar kom ik straks op terug.
Voldoende grote UPS
Bij de aanschaf van de UPS dient u te letten op het Wattage. En dat in combinatie met uw server. Is het Wattage te klein dan komt de server bij een stroomuitval al heel snel zonder spanning te zitten en valt hij toch nog uit. Is het Wattage te groot dan is dat geen probleem, maar heeft u een te dure UPS aangeschaft. Maar dan kunt u ook nog andere apparaten op de UPS aansluiten zoals de switch (altijd goed als de stroomuitval op een bepaalde groep is en bepaalde mensen kunnen wel gewoon doorwerken op hun computer of laptop). En misschien nog een monitor zodat u de server zelf ook nog in de gaten kunt houden. Hier (in een nieuw tabblad) kunt u de grootte van uw UPS berekenen, vul het Wattage van de het apparaat (server) in en geef Enter UPS berekenen
Gecontroleerd uitgaan
Een goede UPS is, naast de stroomkabel, op de server aan te sluiten met een RS-323 (seriƫle) stekker of USB stekker. U kunt de UPS zo inregelen dat hij bij stroomuitval de server nog enige tijd laat werken en daarna gecontroleerd uitzet. Weet u bijvoorbeeld dat de server 10 minuten op de UPS kan werken en de server heeft 3 minuten nodig om netjes uit te gaan dan kunt u op de UPS instellen dat hij bij stroomuitval de server 5 minuten aan moet laten en dan een seintje aan de server moet geven dat de server uit moet gaan. Dan zou na 8 minuten de server uit zijn (5+3) en is er nog voor 2 minuten stroom in de accu, mocht het dit keer iets langer duren voor de server uitgaat. Die 5 minuten voordat het seintje gegeven wordt als de stroom uitvalt is omdat het best zo kan zijn dat binnen die 5 minuten de stroomuitval alweer is opgelost en in dat geval hoeft de server helemaal niet uit te gaan.
Het is dus belangrijk te weten hoe lang de server, ongeveer, op de UPS kan draaien bij stroomuitval.
Smart-UPS is back-UPS
Er zijn twee modellen UPS’en te koop, Smart-UPS’s en Back-UPS’s. Het is belangrijk te weten welke u moet hebben. Om te beginnen, de back-UPS. Die UPS geeft de stroom van het stopcontact direct door aan het te bewaken apparaat. Misschien dat er nog een filtertje voor bliksem tussen zit, maar het apparaat werkt dus gewoon op de stroom van het stopcontact. Valt nu de stroom weg dan merkt de UPS dat en schakelt zijn accu in en zorgt ervoor dat het apparaat weer spanning krijgt en dat apparaat blijft dus werken. Maar het nadeel van dit systeem is dus dat de stroom eerst uit moet vallen voordat de accu het overneemt. Dat gaat zeer snel, maar er zal altijd een dip in de spanning zijn voordat de accu-spanning op komt. Bij een computer of server kun je zoiets niet hebben. Misschien kan de server ertegen, maar dat wil je gewoon niet uitproberen. Voor een lichtinstallatie op een UPS is het normaal geen enkel probleem. Als het licht heel even iets minder wordt geeft dat normaal niet en geeft het wel, dan heb je een Smart-UPS nodig (die meestal iets duurder is).
Een smart-UPS werkt op een iets andere manier. Gaf de back-UPS de spanning uit het stopcontact direct door aan het apparaat, een smart-UPS laad alleen zijn accu met de stroom uit het stopcontact en zijn accu levert stroom aan het te bewaken apparaat. Dus, het apparaat wordt altijd gevoed door de accu van de UPS. Valt nou de stroom uit dan verander er voor het apparaat niks, alleen de accu wordt niet meer opgeladen. Maar we hebben net een voorbeeld gehad waarbij de server 10 minuten op de accu kan werken en die tijd gaat dan in. De accu loopt langzaam leeg, maar er komt geen dip op het moment dat de stroom uitvalt omdat het apparaat altijd al op de accu werkt.
Dus, bij een computer of server kun je het beste de iets duurdere smart-UPS plaatsen.