Met een nieuw modem krijg je misschien een hogere snelheid en betere wifi. Maar na het aansluiten kan het weleens helemaal niet zo leuk zijn. Ja, op een thuisnetwerk met een paar aangesloten computers en mobieltjes is het vaak geen probleem, maar wat als je een apparaat op een vast ip-adres hebt staan, zoals een printer of een nas. Dan zijn die opeens niet meer benaderbaar. Dan begint de ellende. Dat komt onder andere doordat een nieuw modem wel eens voor een nieuw subnet kan zorgen. Heb je je hele netwerk ingericht op je oude modem heeft je nieuwe modem een nieuw ip-adres. Heb je nou, zoals gezegd, een paar computers op je netwerk dan kun je die herstarten en alles werkt weer, tenminste, als ze wifi nodig hebben moet je vaak nog wel even de nieuwe wifi instellingen op die apparaten invoeren.
modem

IP-Adres

Stel nu dat het nieuwe modem in een ander ip-adres subnet zit dan het oude modem. Het oude zat op 10.0.0.138 en het nieuwe zit op 192.168.2.254. Als voorbeeld. Dan kan het volgende probleem ontstaan:
Een modem op een klein netwerk zorgt ervoor dat elk apparaat een ip-adres krijgt. Elk apparaat dat geen vast ip-adres heeft. Die apparaten kunnen na een herstart of het instellen op de nieuwe wifi weer prima internetten. Die krijgen nu ip-adressen in de nieuwe range 192.168.2.x (x is voor elk apparaat anders) Maar als er een apparaat is met een vast ip-adres dan valt dat apparaat buiten het bereik van de andere apparaten want die houdt namelijk een ip-adres in het subnet 10.0.0.x. En 192.168.2.x apparaten kunnen geen apparaten vinden in het subnet 10.0.0.x. Is het apparaat op 10.0.0.x een printer met een vast ip-adres dan kan er niet meer geprint worden. Oplossing is dan de printer een ip-adres geven in het subnet 192.168.2.x zodat het in hetzelfde subnet zit als de andere apparaten. Daarnaast moet nog wel op de computers het nieuwe ip-adres van de printer ingegeven worden anders zit de printer wel in het goede subnet, maar kan de computer hem nog niet vinden omdat hij niet weet waar in het subnet de printer zit. Dus de printer moet ingesteld worden en de computer zodat hij weet waar de printer zit. Maar is het dan niet makkelijker om het modem zo in te stellen dat hij hetzelfde is ingesteld als het oude modem, dan hoef ik verder niks meer te veranderen? Dat klopt. Maar dan moet je wel weten hoe dat moet en het moet kunnen met dat modem. Sommige modems kun je helemaal niet in een ander subnet zetten. Maar stel dat dat wel kan, dan geef je het nieuwe modem het ip-adres van het oude modem. Als je dan ook nog de wifi instelt zoals het oude modem dan hoef je dat ook nergens meer op je apparaten aan te passen. Dat is de mooiste oplossing.

Maar wat nu bij een bedrijf?

Ik maak nog wel eens mee dat ik gebeld wordt dat de klant een nieuw modem heeft en niet veel meer werkt op zijn netwerk. Dat komt omdat een modem heel belangrijk is voor een netwerk en je het meestal niet zomaar kunt vervangen. Zo wordt het wel aangeboden door internet providers, zo van “dit modem lost uw problemen op, u zult het zien. Sluit het maar aan”. Afijn, de klant vervangt of laat het modem vervangen en niemand kan meer op internet. Met een beetje geluk kan ook niemand meer op de server, op de nas, op wifi. De mail komt niet meer binnen. Thuiswerkers kunnen niet meer op kantoor inloggen. oftewel, paniek, of ik gelijk kan helpen want niemand kan meer wat. Nou kan ik meestal wel gelijk helpen, maar het had zo mooi geweest als ik het iets eerder had geweten. Dan had ik het een en ander kunnen voorbereiden.

Niemand kan meer internetten:

1: Het nieuwe modem zal wel een nieuw ip-adres hebben.
2: De DHCP server staat aan in het modem terwijl de server al DHCP server is.
3: De wifi doet het niet meer.
4: Mail komt niet binnen. Er stonden poorten open in het modem die nu niet meer openstaan.
5: Thuiswerken kan niet meer. De poorten staan niet meer open of VPN is niet ingeregeld.
6: Alle punten hierboven en dan werkt niks meer.

Dus, als u een bedrijf heeft en het modem moet vervangen worden neem dan contact op met een professional. Hiermee bedoel ik niet de provider, maar iemand die uw netwerk begrijpt.